Szkoła Podstawowa im. Marii Konopnickiej w Przeczycach

Szkoła Podstawowa im. Marii Konopnickiej w Przeczycach

42-460 Mierzęcice
Przeczyce, ul. Tysiąclecia 6

  • Statystyki

    • Odwiedziny: 2179358
    • Do końca roku: 259 dni
    • Do wakacji: 66 dni
  • Kontakt

    42-460 Mierzęcice
    Przeczyce, ul. Tysiąclecia 6
    Tel:(32) 288-70-12

Śniadaniowa klasa

WYBIERAM ZDROWIE, BO WIEM CO JEM

Klasa II Szkoły Podstawowej im. Konopnickiej w Przeczycach brała udział w  ogólnopolskim konkursie „Śniadaniowa klasa”. Przygotowaniem i realizacją zadania kierowała dyrektor szkoły. 

 

Zadaniem konkursowym było przygotowanie przez uczniów i nauczyciela zdrowego i pożywnego drugiego śniadania w klasie, a także odpowiednie udokumentowanie swojej pracy. Mogły to być zdjęcia, prace plastyczne, wierszyki itp. Innymi słowy, organizator pozostawił dzieciom pełną dowolność w sposobie dokumentacji.

 


W związku z powyższym klasa realizowała cykl zajęć związanych z prawidłowym odżywianiem, a ewaluacją tych zajęć była organizacja śniadania w klasie z rodzicami.

 


W trakcie zajęć nauczyciel wprowadzał uczniów w tematykę zdrowego odżywiania, między innymi: uświadomił im zależności między odżywianiem a zdrowiem i prawidłowym rozwojem organizmu. Zaznajomił uczniów z różnymi produktami żywieniowymi, ich wartością odżywczą i pozytywnym lub negatywnym wpływem na organizm, utrwalił wiedzę na temat substancji odżywczych znajdujących się w produktach. W trakcie zajęć dzieci zapoznały się z rolą witamin dla organizmu oraz produktami, w których się znajdują. Uczniowie utrwalili podstawowe zasady jedzenia i zachowania się przy stole. Jednym z elementów tychże zajęć było także poznanie tajników dekoracji stołu, zasad higieny przed, w czasie i po posiłku.

 


Na zajęciach stosowano różne formy, metody - w tym aktywizujące i pomoce dydaktyczne, które pozwoliły osiągnąć założone cele.

 


Zajęcia przeplatane były zabawą, zagadkami, piosenką. Uczniowie wykonali piramidę żywieniową, mieli możliwość skosztowania produktów spożywczych z danego szczebla. Wyjątkowym zadaniem było rozpoznawanie produktów spożywczych przy zasłoniętych oczach za pomocą zmysłów: węchu, smaku, dotyku. Na zajęciach prezentowane były tygodniowe jadłospisy i przepisy na zdrowe śniadanie, które pozytywnie zostało oceniane przez panią kucharkę. Pani kucharka podczas oceny przepisów brała pod uwagę wartość kaloryczną kanapek. Dzieci wykonały wiele prac plastycznych, popisywały się umiejętnością układania wierszy na temat zdrowego odżywiania. Natomiast swoje wiadomości i umiejętności sprawdziły poprzez wykonie sałatki owocowej, a przede wszystkim organizację smacznego, drugiego śniadania.

 


Przedstawione poniżej zdjęcia świadczą o tym, iż dzieci z pełnym zapałem, zaangażowaniem i kreatywnością podeszły do wykonania zadania.

 


Po zakończonych zajęciach i śniadaniu nauczyciel wraz z uczniami opracował dokumentację w formie książeczki pt.: „Śniadaniowa klasa”. Praca została przesłana do organizatora konkursu. Z niecierpliwością czekamy na jego wyniki.


                                                                                                   Opracowała  M. Drzewiecka

 

Artykuły